Bröllopsplanering

Att sätta sig ner och verkligen börja planera ett bröllop kan kännas överväldigande och kanske till och med lite skrämmande. Men om ni bara tar det steg för steg och inte sätter onödig press på er själva så kommer planeringen helt plötsligt att bli något att se fram emot.

Först och främst så är det viktigt att tänka över vilken sorts bröllop det är som ni faktiskt vill ha. Även om många har en fantasi om ett stort kyrkbröllop med en ännu större bröllopsfest så betyder inte det att ni ska känna er tvingade till exakt samma sak. Innan ni lyssnar på råd från familj och vänner så är det bättre att ni själva funderar över vilket typ av bröllop som kommer passa er. Kanske är det ett traditionellt kyrkbröllop eller så är det kanske en mindre affär med bara era familjer och närmaste vänner. Även om ni bestämmer er för att gifta er i en kyrka så behöver ni inte känna någon press för att bjuda in alla ni känner då allt som behövs för att genomföra en kyrkvigsel är en präst och två vittnen.

Kostnad

En sak många brudpar oroar sig över är kostnaden för sitt bröllop. Förr så var det helt normalt att brudens föräldrar stod för hela kostnaden men idag är det inte längre någon regel. Ofta delas kostnaden upp så att brudparet kanske står för en viss del och föräldrar för något annat, men detta har blivit väldigt individuellt. Men innan ni bestämmer er för vem som ska stå för vad så är det viktigt att ni tänker på vad det faktiskt är som ni kommer betala för. Självklart handlar det om brudparets kläder för den stora dagen, men också priset för ringar, musik i kyrkan, bröllopsfesten och allt vad den innebär, inbjudningskort och tackkort, fotografering och annat som ni känner att ni vill lägga pengar på under er dag. Det kan vara en bra idé göra en preliminär bröllopsbudget så att ni får ett hum om hur mycket pengar det kommer handla om.

När ni har bestämt er för att ha ett borgerligt eller kyrkobröllop och hur många gäster ni vill bjuda så är det hög tid att hitta en lokal om ni kan använda till er bröllopsmottagning. Det är alltid viktigt att ha god framförhållning och för att verkligen få den lokal till det datum ni har bestämt så är det smart att boka festlokal, fotograf och eventuell vigsellokal upp till ett år innan ert bröllop.