Romantisk meny

Romantisk meny

Det finns många som väljer att åka iväg mitt under terminerna för lite ensamtid med sin partner, i syfte att fira bröllopsdagen, eller helt enkelt för att tända gnistan. Konferenshotell och herrgårdar har ofta färdiga paket för romantiska helgvistelser. Den goda maten, vackra omgivningen och höga nivån på service, ger en helhetsupplevelse värd att minnas! En indikation på utbud och upplägg vid konferensanläggningarna, utöver champagne och smårätter vilket ofta inkluderas i weekendpaket, finns här. För mer tips och hänvisningar till romantiska weekendpaket, rekommenderas romantiskweekendguide.se

Mat på herrgårdar och konferensanläggningar

Man behöver äta och dricka gott under en konferens. Ibland så kan konferensanläggningar ordna med all mat och ibland så måste man ta hand om detta via restauranger och cateringföretag. Mat och dryck blir aktuellt under följande tillfällen:

  • Under möten och föreläsningar – man behöver dryck till alla som deltar och kanske något sött som choklad för att pigga upp.
  • I pauser – när det blir paus så vill man gärna ha kaffe, te, kaka och frukt.
  • Till lunch – en lunch ska vara näringsrik och inte tung så att man orkar med resten av eftermiddagen.
  • Till middag – Vid övernattning så är middagen en självklarhet men dagskonferenser kan också avslutas med en gemensam kvällsaktivitet som innebär middag och underhållning.
  • Frukost – Frukostmöten kräver frukost och när man övernattar på ett konferenshotell så ska detta givetvis ingå.

Det är viktigt att planera maten för en konferens i god tid. Man kan inte räkna med att en konferensanläggning kommer att klara av allt när man väl har kommit fram. Ta reda på om det finns allergiker eller folk med särskilda önskemål innan anläggningen bokas, detta så att denna information kan vara med i önskemål om hur måltider och fika ska se ut.

Frukostbufféer

En frukostbuffé fungerar nästan alltid bäst. För ett frukostmöte så kan det vara riktigt trevligt att själv få plocka på en tallrik det man vill ha. Det ska finnas gott om olika slags drycker, fil, yoghurt, ostar och andra pålägg samt lite olika typer av bröd. När man har med sig allergiker så ska det vara tydligt vilken mat på buffetbordet som är till för dessa så att folk inte riskerar att ta fel mat så att den som verkligen behöver den blir utan. På större konferensanläggningar så kan det vara många som dyker upp till frukost och då kanske man ska boka några bord i förväg om man gärna vill sitta ihop även om det inte handlar om ett möte eller en föreläsning utan mest om att man vill umgås till frukosten.

Fika mellan möten

Mellan möten och föreläsningar så blir det dags för fika. Här ska man helt klart ha kaffe, te och vatten redo för de som kommer ut från möteslokalen. Det bör finnas örtte för de som inte vill ha tein eller koffein och dessutom så ska man se till att erbjuda nyttiga mellanmål som frukt för deltagare som undviker kakor och bullar. Det kan vara fint med lite choklad och något annat lyxigt till fikat. Vi äter ju även med ögonen så det är klart att ett fikabord som ser varierat och inbjudande ut ger en bra känsla hellre än att man ser en enkel termos och några torra kakor på ett kantstött fat. Det spelar inte så stor roll om fika och annan mat kommer från ett lokalt kök eller från en cateringfirma, så länge som man får bra råvaror och en fin uppdukning så fyller maten ett viktigt syfte som påverkar konferensens karaktär.

Middag

Om man ska äta middag på samma konferenshotell som man bor på eller där man har haft en dagskonferens så är det viktigt med god service och variation. Det bör finnas ett särskilt rum eller en restaurang där man kan äta i lugn och ro. Middagen kan gärna vara lite tyngre än lunchen och om gästerna ska övernatta så kan man ju erbjuda vin och öl och kanske en liten drink till kaffet. Folk har olika smak och det är klart att en varierad meny kan vara en fördel. Detta kan man dock inte förvänta sig från varje konferensanläggning. Om det finns ett kök på plats som alltid är igång så har man ofta en meny att välja från. Annars så ska man planera väl i förväg så att den catering man beställer motsvarar de behov som deltagarna har. Vegetarianer ska inte behöva nöja sig med en kall sallad till middag bara för att man glömde detta vid beställning av mat!

Romantisk måltid

Oavsett var man befinner sig och hur helgen i övrigt planerats, är en romantisk middag en självklar del av upplevelsen! De många herrgårdar och slott som erbjuder romantiska weekendpaket har ansträngt sig för att komponera intressanta och vackra rätter som med fördel avnjuts med levande ljus och i vackraste omgivning.