Snabba tips för din bröllopsplanering

Bröllopsplanering krävs för att ceremonin ska bli lyckad. Bland annat kanske man har mat, musiker, blommor, klänningar, aktiviteter och en rad andra moment som måste bli bra var för sig, och samordnas med varandra.

Gästerna först

Planera utifrån gästerna. Få ett hum om ungefär hur många de kommer att vara innan du bokar en lokal, så att det finns plats för både gästerna och personalen. En bra tumregel är att hyra en lokal som har ungefär två och en halv kvadratmeter yta på gäst. Låter det mycket? Ja, kanske, men när man sedan tar hänsyn till att man kommer behöva plats för band, dansgolv samt bord och stolar, så låter det nästan för lite.

Vädret

För ett optimalt bröllop är det bra om vädret är på ens sida. Att kontrollera det är svårt – men man kan åtminstone titta på väderprognoserna och anpassa sig därefter. Finns det risk för regn? Var i sådana fall särskilt noga med regnskydd. Titta även på en alternativ plats att ta foton på också.

Finns det risk att det är den varmaste dagen på året? I sådana fall kan man ladda upp med extra kalla drinkar, och kanske ha ett antal fläktar redo. Även starkt solljus kan påverka fotograferingen om ni ska bilder utomhus. Direkt och starkt solljus kan göra det svårt för fotografen att få en snygg bild. Även med detta i åtanke bör man titta på en skyddad plats att foton på.

Bör du minska antalet gäster?

Stora bröllop är dyra. Om du, i din bröllopsplanering, märker att du börjar spräcka budgeten, är en effektiv metod att lätta lite på gästlistan. Dryck och mat brukar uppgå till nästan hälften av bröllopskostnaderna. Ponera att dessa kostnader uppgår till 700 kronor per person – genom att då minska gästlistan med tio personer sparar du 7 000 kronor.

Du kan även titta på att ta in flera offerter och jämföra dem när det kommer till exempelvis musik, blommor och fotograf.